Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Afrika nádejou Cirkvi? Najnovšie správy z Nigérie: Mladí sa masovo vracajú k pohanstvu

Takzvaní konzervatívci sa dlhodobo utešujú tým, že úbytok veriacich a rozvrat Cirkvi na Západe bude vykompenzovaný prírastkom v Afrike. Nárast počtu katolíkov na tomto kontinente akoby tomu nasvedčoval, avšak kritické hlasy dlhodobo zdôrazňovali spochybňujúce fakty, ktoré sa teraz začínajú potvrdzovať.

Ilustračný obrázok, zdroj: wikimedia commons

Predovšetkým sa vôbec nehodnotili kvalita a motívy konverzií, ani sa nezohľadňoval efekt prirodzenej natality, ktorá umožnila nárast počtu afrických katolíkov, na rozdiel od euro-atlantického priestoru s potratovou mentalitou.

V skutočnosti, po vieroučnom a pastoračnom chaose, ktorý sa začal v 60. rokov 20. storočia, sa nároky európskych misionárov, či miestnych pastierov na pravovernosť oslabili a v snahe po „úspechoch“, čiže po zvýšení počtu veriacich, sa privierali nad všeličím oči. Bolo predsa treba dokázať, že nádej a budúcnosť Cirkvi je v Afrike.

A tak sa tolerovali rôzne pohanské prvky v omšiach. V rámci inkulturácie, samozrejme. Prehliadali sa hmotné motívy pre vstup do Cirkvi, vrátane možnosti dostať sa ako kňaz, či rehoľník/rehoľníčka do Európy a tam okúsiť tzv. lepší život. Prípadne za sebou doviesť aj rodinu.

Odpor voči homosexualite (u afrického kléru aj veriacich) nie je, akoby sa niektorí radi domnievali znakom vysokej ortodoxie, ale znakom obyčajného zdravého rozumu. Na to, aby niekto pochopil, že homosexuálny vzťah je zvrátený, nemusí byť katolíkom. Vedeli to dokonca aj antickí pohania, aj keď sa tým neriadili, ako aj ďalšie náboženstvá. Ergo, nemôže byť vydávaný za dôkaz o neotrasiteľnej pravovernosti afrických cirkví, ktoré v iných kauzách (napr. polygamia) hľadajú únikové cestičky.

Situácia je však zrejme ešte horšia, ako sme si mysleli. Portál Catholic News Agency priniesol svedectvo afrického katolíckeho kňaza Vitalisa Anaehobiho z Nigérie.

V rozhovore pre ACI Africa, spravodajského partnera CNA v Afrike, ktorý sa týkal obáv z rastu protestantských charizmatických spoločenstiev spájaných s katolíckou Cirkvou v Nigérii, Anaehobi povedal:

Vplyv týchto spoločenstiev nás neznepokojuje. Najväčší strach, ktorý máme, najmä v juhovýchodnej Nigérii, kde sídlim, je skutočnosť, že mladí ľudia sa vracajú k tradičnému náboženstvu.

Povedal, že mládež vo vidieckych dedinách v Nigérii nechodí do charizmaticko-protestantských kostolov, ale k náboženstvám, ktoré ich predkovia opustili, keď prijali kresťanstvo.

Avšak už to, že kňaz bagatelizuje nebezpečenstvo protestantských siekt môže byť dôkazom toho, ako záväzne bola vnímaná v Afrike pravovernosť katolíckej doktríny. Niet sa potom čo čudovať, že povrchná a často spoločenskými a hmotnými motívmi podnietená konverzia, sa v ďalšej generácii zrúti do návratu k pohodlnejšiemu pohanstvu:

Naši mladí sa vracajú k pohanstvu,“ uviedol otec Anaehobi pre ACI Africa. Je to jav, o ktorom zrejme radšej cirkevní predstavitelia, ani katolícki laici v Nigérii radšej príliš nehovoria:

Tento novovznikajúci trend nie je nikde na sociálnych sieťach, ale pre nás je to tu naša najväčšia starosť. Veľmi mladí chlapci a dievčatá sa vracajú k týmto praktikám.“

Anaehobi je generálnym tajomníkom Regionálnej biskupskej konferencie Západnej Afriky a zrejme dobre vie, o čom hovorí. Vysvetľuje mentalitu odpadlíkov:

Podľa našich mladých ľudí nie je kresťanstvo také praktické ako tradičné náboženstvo. Keď chodíte do kostolov v našich dedinách, mladých tam nenájdete. Tam vonku praktizujú tradičné náboženstvo.“

Na kresťanstve mladým prekáža jeho obetavý a solidárny charakter. Nechcú sa s nikým deliť o to málo, čo majú. Dodal, že mladí ľudia prijímajúci pohanské náboženské praktiky sa namiesto toho „stretávajú, zabíjajú zvieratá, vykonávajú rituály, tancujú a idú domov s plnými žalúdkami“.

Anaehobi na druhej strane médiá upokojuje, že ide predovšetkým o vidiecky jav a o mestá, v ktorých je plno veriacich mladých ľudí sa nebojí. Čo nám to len pripomína? Bagatelizovanie úbytku katolíkov v 60. a 70. rokoch.

V rozhovore pre ACI Africa 4. septembra aj biskup Emmanuel Adetoyese Badejo z nigérijskej diecézy Oyo povedal, že pozoroval zvyšujúcu sa prítomnosť pohanstva v krajine:

Momentálne hovoríme o oživení povier a starých tradičných náboženstiev a viery v Nigérii.“

Spomenul tiež novú sektu, ktorá sa nazýva „starí katolíci“, avšak nejde o nejakých zlých tradičných katolíkov, ako by sa mohol niekto naivne domnievať, ale o svojských charizmatikov, ktorí spievajú a tancujú rovnako pekne ako katolíci na Godzone, avšak z určitého dôvodu sa otcovi biskupovi nepáčia:

Prichádza nová skupina, ktorá si hovorí „starí katolíci“ a všade zakladajú kostoly a spôsobujú zmätok medzi ľuďmi,“ povedal arcibiskup a dodal, že niektorí členovia sú oblečení ako katolícki kňazi a konajú liturgie, vyzerajúce podobne ako omša. „Veľmi veľa ľudí sleduje túto skupinu. Ako biskupi sme veľmi opatrní a nabádame našich ľudí, aby dávali pozor a nespadli do ich pascí. Toto podľa nás vôbec nie je zdravé.“

Tu je viacero videí s ich peknými, inkulturačnými tancami:

https://www.facebook.com/p/Old-Catholic-Apostolic-Church-Nigeria-100067073252000

V každom prípade, pokiaľ by sme to videli horeuvedenou optikou otca Anaehobiho, ktorý uviedol, že ho ani tak netrápi, keď katolíci navštevujú protestantsko-charizmatické modlitebne, tak rovnako nie je dôvod obávať sa „starých katolíkov“. Treba ratovať hlavne odpad k pohanstvu.

Že aj tento odpad má svoju genézu, ktorá sa možno začala práve bagatelizáciou doktríny, to už nikto nerieši. Na druhej strane, nakoniec ani tí starí katolíci tu nemusia strašiť dlho. Možno aj oni skončia, podobne ako mnohí „noví katolíci“ pri tanci okolo uloveného leoparda a bude od nich pokoj.

BM

Zdroj: CNA, titulný ilustračný obrázok, zdroj – wikimedia commons

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

The post Afrika nádejou Cirkvi? Najnovšie správy z Nigérie: Mladí sa masovo vracajú k pohanstvu first appeared on .

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492