Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Lord Alton: „Od uzavretia dohody medzi Vatikánom a Čínou sú 10 tamojší biskupi neustále perzekvovaní“

Zatiaľ čo Vatikán v utorok opätovne obnovil svoju kontroverznú (a tajnú) dohodu s komunistickou vládou Číny, člen hornej komory britského parlamentu a praktizujúci katolík, lord David Alton, poukázal na stále prebiehajúcu perzekúciu čínskej podzemnej cirkvi.

Ilustračný obrázok, čínsky parlament
zdroj: wikimedia commons

Podľa médií Vatikánsky mestský štát spolu s Čínskou ľudovodemokratickou republikou predĺžili platnosť svojej dohody na ďalšie štyri roky. Podľa agentúry Reuters tento krok symbolizuje „novú úroveň dôvery medzi oboma stranami“. Bol to hovorca čínskej vlády, kto ako prvý novinárom uviedol, že došlo k predĺženiu zmluvy. Vatikán vyhlásenie potvrdil so slovami, že zostáva „oddaný ďalšiemu konštruktívnemu dialógu s rešpektom“, ako aj „vzájomným vzťahom na úžitok katolíckej Cirkvi v Číne a čínskeho ľudu ako celku“.

Reuters si však všíma, že dohoda, ktorá bola prvýkrát podpísaná v roku 2018, bola obnovovaná po dvoch rokoch. To, že teraz je dohoda podpísaná až na štyri roky, má určite svoj význam – a navyše môže zaväzovať už aj nasledovníka pápeža Františka.

František pred novou dohodou menoval 10 nových čínskych biskupov a ďalších 15 biskupov, ktorých pozície boli sporné, oficiálne rehabilitoval. Ide o 25 % katolíckeho vedenia v Číne. „Som rád za dialóg s Čínou,“ vyjadril sa podľa Reuters 87-ročný pápež. „Spolupracujeme v dobre vôli.

Menej nadšený z dohody je katolícky poslanec hornej (šľachtickej) komory britského parlamentu, lord David Alton. Ten upozornil na iných 10 biskupov z čínskej podzemnej cirkvi, ktorí sú za svoju vernosť prenasledovaní komunistickou vládou. Časopis Catholic Herald:

Podľa lorda Altona bolo sedem z týchto biskupov zadržaných bez riadneho súdneho procesu, niektorí z nich sú pod nepretržitým zadržiavaním už roky, ba desaťročia a ďalší sú zatýkaní opakovane od doby, čo Vatikán uzavrel svoju dohodu s komunistickou Čínou. Alton ich nazýva „nepohodlnými biskupmi, o ktorých Vatikán chce, aby sme na nich zabudli.

Podľa lorda títo 10 čínski biskupi denne čelia opakovanému zatýkaniu bez súdneho procesu, šikane zo strany polície, zákazu vstupu do svojich diecéz, sledovaniu, vypočúvaniu či dokonca tzv. prevýchove. Títo biskupi otvorene vystúpili proti čínskej Vlasteneckej cirkvi, ktorá od svojich členov vyžaduje, aby sa zaviazali k nezávislosti od Svätej stolice a „prispôsobili kresťanské učenie čínskej komunistickej doktríne“, vyhlásil Alton. „Neakceptujú právo čínskej komunistickej strany hovoriť im, čomu majú veriť, čo si majú myslieť alebo čo majú hovoriť.

Pred rokom 2018 platilo, že biskupi, ktorí do Vlasteneckej cirkvi vstúpili, boli vo Vatikáne vnímaní s podozrením až odmietaním. Títo biskupi sa totiž stávajú nástrojom na „počínštenie“ Cirkvi – do katolíckej náuky pridávajú po čiastkach komunistickú čínsku ideológiu.

Známy je napríklad prípad biskupa Vincenza Čan Si-lu (Vincenzo Zhan Silu), ktorý bol v roku 2000 vysvätený bez súhlasu Vatikánu a rovno mu bola aj pridelená diecéza. Hoci mu hrozila exkomunikácia, v roku 2018 bol Cirkvou omilostený. No už o rok neskôr biskup verejne prisľúbil, že „bude odhodlane uskutočňovať počínštenie náboženstva“ a „bude pokračovať v ceste, ktorá zodpovedá socialistickej spoločnosti“.

MG

Zdroj: Reuters, Catholic Herald, titulný ilustračný obrázok, zdroj – wikimedia commons

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

The post Lord Alton: „Od uzavretia dohody medzi Vatikánom a Čínou sú 10 tamojší biskupi neustále perzekvovaní“ first appeared on .

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492