Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Neprítomnosť témy ženského diakonátu na Synode definitívne padla: Kardinál Fernádez požiadal účastníkov o príspevky k téme

Či už to bolo dopredu naplánované a hrané ako divadlo, alebo či ide o spontánnu reakciu na skutočnú vzburu synodálnych revolucionárov proti odsunutiu témy ženského diakonátu do špecializovanej komisie a mimo Synodu, faktom zostáva, že včera padlo tabu témy ženského diakonátu na Synode, na ktoré sa tak spoliehali „konzervatívci“ a z ktorého sa vytešovali ako z určitého víťazstva.

Na základe vzbury a kritiky, o ktorej sme písali včera, sa prefekt Dikastéria pre náuku viery, kardinál Viktor Fernández rozhodol požiadať účastníkov Svetovej synody o príspevky k téme ženského diakonátu. Témou sa teda už nebude zaoberať len úzka špecializovaná komisia poverená pápežom, ale svojimi príspevkami budú môcť zasahovať do jej bádania aj účastníci Synody a to až po dobu niekoľkých mesiacov:

Všetci účastníci a teológovia Synody budú mať možnosť predložiť vyjadrenia a príspevky v nasledujúcich mesiacoch,“ uviedol vo vyhlásení prefekt kardinál Fernández.

Prefekt Dikástéria pre náuku viery, kardinál Fernández
zdroj: youtube.com

Vyhlásenie prečítal generálny sekretár Svetovej synody kardinál Mario Grech na stredajšej tlačovej konferencii. Informoval o tom španielsky online portál Vida Nueva. V súlade s tým na zasadnutí synody 18. októbra „budú k dispozícii dvaja teológovia, ktorí dostanú písomné alebo ústne návrhy na túto tému“. Týmto dvom teológom odovzdajú účastníci svoje podnety a požiadavky.

Nedávno ohlásil kardinál Fernández nový dokument o úlohe žien v Cirkvi:

https://christianitas.sk/vatikan-planuje-vydat-novy-dokument-o-zenach-v-cirkvi/

Kardinál Grech na stredajšej tlačovej konferencii vysvetlil, že práca na tomto dokumente je teraz po vypočutí biskupov a kardinálov „vo fáze konzultácií“. Avšak ako dodal, zatiaľ čo s konzultantmi, „ktorí tvoria základ dokumentu“ sa už konzultovalo, teraz sú otvorené konzultácie aj pre nekonzultantov.

Čiže pre tých, ktorí doteraz mali byť z tvorby dokumentu, ako aj zo špecializovanej diskusie o ženskej otázke, vylúčení.

Dočkajú sa teda rozdychtené cirkevné sufražetky svojho svätenia? Odpovedať kladne či záporne, to si už zrejme po všetkých týchto kľučkách nikto netrúfne.

BM

Zdroj: Vida Nueva, Katholisch.de, titulný ilustračný obrázok, zdroj – youtube.com

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

The post Neprítomnosť témy ženského diakonátu na Synode definitívne padla: Kardinál Fernádez požiadal účastníkov o príspevky k téme first appeared on .

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492