Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Noví kardináli: Už nie Ázia a Afrika, ale Európa je na periférii Cirkvi

Novomenovaní kardináli sa tešia, že sa Európa dostala na perifériu Cirkvi a že centrom katolicizmu sa teraz stáva „globálny Juh“.

Ilustračný obrázok, zdroj: youtube Purely Catholic

Medzi novomenovaných kardinálov patrí aj Tarcisio Isao Kikuči z Japonska. Podľa cirkevnej pro-homo organizácie New Way Ministry je to jeden z piatich najviac liberálnych prelátov, ktorých pápež František tento rok povýšil. Kikuči sa spolu s ďalšími novomenovanými kardinálmi v týchto dňoch nachádza v Ríme na Synode o synodalite. Zúčastnil sa na tlačovej konferencii, kde sa vyjadril, že pápežova 11-dňová návšteva od Indonézie po Singapur „poukazuje na dôležitosť Ázie“, čo podľa jeho názoru potvrdzuje aj to, že okrem neho boli z tohto regiónu za kardinálov vybrané ešte ďalšie dve osoby. Kikuči vysvetľuje:

Netvrdím, že len Ázia je dôležitá, avšak centrum Cirkvi sa z Európy presúva do iných oblastí, zvlášť na globálny Juh. Centrum Cirkvi sa presúva z Európy…, to je to, čo tieto menovania naznačujú.

Kikuči pred novinármi pokračoval a upozornil, že dnes je v Ázii rozkvet povolaní a že sú to Aziati, kto dnes posiela misionárov do Európy. „Keď Svätý Otec hovorí o perifériách, periférie sa taktiež pohybujú…, zrejme do Európy,“ povedal nový kardinál z Japonska s tým, že dnes sú centrami Cirkvi Ázia a Afrika.

Vedľa Kikučiho sedel ďalší nový kardinál, Ignace Bessi Dogbo z Pobrežia Slonoviny. Aj on sa pochválil, že i jeho kontinent posiela misionárov do celého sveta. Hovoril tiež o „radosti“ africkej cirkvi, s ktorou by sa chceli „podeliť s celým svetom“. Bessi Dogbo pokračoval:

Môžeme byť len radi za toto otvorenie v duchu nášho pápeža, ktorý sa rozhodol mať kardinálov zo všetkých kútov sveta. Vieme, že kardinál je osoba, ktorá podporuje pápeža… Takže skutočnosť, že sa vymenúvajú kardináli z rôznych krajín a rôznych kontinentov, je naozaj znamením, že pápež otvára Cirkev a Cirkev dnes potrebuje počúvať.

Pochválil tiež diverzitu nového kolégia kardinálov, ako aj jeho „internacionalizáciu“.

Je dobré mať kardinálov, ktorí prišli zo všetkých regiónov sveta, ktorí môžu vyjadriť svoj názor a pápež bude počúvať ich hlas, a oni budú počúvať pápeža,“ uzavrel Bessi Dogbo.

Aj novomenovaný juhoamerický kardinál Jaime Spengler, o ktorom sme písali včera, sa teší, že dochádza k „rozmanitosti“ kolégia kardinálov. Podľa jeho názoru „táto rozmanitosť nášho kolégia“ je tiež „vyjadrením tohto typického spôsobu, ako byť katolíkmi“.

Kvituje, že pápež František má starosť aj o tie „najrozmanitejšie kultúry“ a že sa Cirkev pod jeho vedením stáva „nezvyčajne univerzálnou“, čo je „veľmi dobré“.

Sme tak odlišní jeden od druhého, ale je tu niečo, čo nás spája, a to je práve veľkosť a dôstojnosť samotného kolégia spočívajúca v tejto rozmanitosti,“ dodal Spengler.

MG

Zdroj: Catholic Herald, titulný ilustračný obrázok, zdroj – youtube Purely Catholic

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

The post Noví kardináli: Už nie Ázia a Afrika, ale Európa je na periférii Cirkvi first appeared on .

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492