Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Pápež František spôsobil ďalšiu kontroverziu vyjadrením, podľa ktorého sú „všetky náboženstvá cestami k dosiahnutiu Boha“

Pápež František svojimi piatkovými vyjadreniami v Singapure opäť raz poriadne rozčeril vody v katolíckom svete. Pápež úplne otvorene povedal, že „všetky viery vedú k Bohu“ a naznačil, že všetci máme rovnakého Boha, úplne opomenúc Druhú Božskú Osobu a Kristovu spásonosnú úlohu.

Všetky náboženstvá sú cestou k dosiahnutiu Boha. Sú – a teraz budem porovnávať – ako odlišné jazyky, odlišné spôsoby vyjadrovania saAle Boh je Bohom všetkých,“ uviedol pápež František v piatok 13. septembra v Singapure na medzináboženskom stretnutí na tamojšej katolíckej strednej škole. Pápež pokračoval:

A keďže je Boh Bohom pre všetkých, my všetci sme deťmi Božími. „Ale môj Boh je dôležitejší ako tvoj!“ Je to pravda? Je len jeden Boh a naše náboženstvá sú našimi jazykmi, cestami ako dosiahnuť Boha. Niektorí sú sikhovia, iní moslimovia, niektorí sú hinduisti, ďalší kresťania, ale toto sú odlišné cesty.“

Ilustračný obrázok, zdroj: snímka obrazovky / youtube, EWTN

Pápež v ďalších slovách povzbudil mladých k medzináboženskému dialógu, aby „mladí ľudia mohli ísť vpred v nádeji“.

Portál Pillar Catholic si všíma, že najnovšie vyjadrenia hlavy katolíckej Cirkvi idú proti vyjadreniam deklarácie Dominus Iesus z roku 2000, ako aj proti dokumentu II. vatikánskeho koncilu Lumen gentium. V Dominus Iesus sa uvádza:

Ako pravdu katolíckej viery treba pevne veriť, že univerzálna spásonosná vôľa Jediného a Trojjediného Boha sa raz a navždy ponúka a uskutočňuje v tajomstve vtelenia, smrti a vzkriesenia Božieho Syna.“

Je jasné, žeby bolo v rozpore s vierou považovať Cirkev za jednu z ciest spásy popri tých, ktoré predstavujú iné náboženstvá, vnímané ako doplnkové k Cirkvi alebo jej v podstate rovnocenné, aj keď sa hovorí, že sa približujú k Cirkvi smerom k eschatologickému Božiemu kráľovstvu,“ uvádza sa ďalej v dokumente.

Dokument Lumen gentium zas jasne deklaruje, že katolícka Cirkev je „nevyhnutná ku spáse“, a že „všetci ľudia sú povolávaní k jednote s Kristom, ktorý je svetlom sveta“.

Portál Medium.com si zas všíma, že toto nie sú prvé pápežove vyjadrenia naznačujúce, že on osobne verí, že katolicizmus je len jednou z mnohých „ciest ku spáse“. V roku 2019 podpísal František spoločnú deklaráciu s prominentným moslimským imámom, ktorá obsahovala výrok uvádzajúci, že „pluralizmus a rôznorodosť náboženstiev, farieb pleti, pohlaví, rás a jazykov chce Boh vo svojej múdrosti…

Keď František použil podobný jazyk na medzináboženskom stretnutí počas cesty do Kazachstanu v roku 2022, pomocný biskup Atanasius Schneider z Astany varoval, že hrozí riziko vytvorenia „supermarketu náboženstiev“. „My nie sme jedno z mnohých náboženstiev. My sme jediné pravé náboženstvo, ktoré Boh prikázal vyznávať všetkým ľuďom,“ uviedol vtedy biskup Schneider.

Podľa spomínaného portálu boli predstavitelia vo Vatikáne pápežovými najnovšími vyjadreniami zjavne „zhrození“, keďže pozmenili oficiálny prepis jeho vyjadrenia. „Náboženstvá sú vnímané ako cesty, po ktorých sa snažíme dosiahnuť Boha,“ objavilo sa v prepise, ako aj že náboženstvá sa len „snažia vyjadriť cesty, po ktorých sa približujeme k Bohu“.

Pápežove vyjadrenia odzneli na záver 11-dňovej pápežskej cesty do štyroch krajín Ázie a Oceánie: Indonézie, Papuy-Novej Guiney, Východného Timoru a Singapuru. Na každej zastávke pápeža Františka vítali obrovské davy ľudí. Pápež počas tejto cesty už skôr spôsobil niekoľko kontroverzií, ako napríklad, že pri požehnaní zmiešaného kresťansko-moslimského davu neurobil znak kríža, alebo že podpísal „Deklaráciu o náboženskej harmónii“ s ďalším imámom, Nasaruddinom Umarom z Indonézie.

MG

Zdroj: Pillar Catholic, Medium.com, CNA, titulný ilustračný obrázok, zdroj – youtube, EWTN

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

The post Pápež František spôsobil ďalšiu kontroverziu vyjadrením, podľa ktorého sú „všetky náboženstvá cestami k dosiahnutiu Boha“ first appeared on .

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492