Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Prefekt Dikastéria pre biskupov chce, aby sa na výbere biskupov podieľal aj „Boží ľud“! Demokratická revolúcia v Cirkvi pokračuje

Kardinál Robert Francis Prevost, prefekt Dikastéria pre biskupov, v stredu opísal niektoré „dary“, ktoré musia mať kandidáti na biskupov, pričom rozhodnutie o ich inštalovaní je vyhradené Svätému Otcovi, pričom ale výberový proces bude podľa prefekta čoraz viac zahŕňať účasť „Božieho ľudu“.

Kardinál Robert Francis Prevost
zdroj: youtube.com

Na začiatku svojho príhovoru 23. októbra k novinárom v Ríme na dennom brífingu Synody o synodalite kardinál povedal, že otázka výberového procesu biskupov na každej biskupskej konferencii a spôsob, akým sa vykonáva, je jednou z hlavných otázok diskutovaných počas Synody.

Otázka znie: Ako môže byť tento proces hľadania kandidátov synodálny a zahŕňať čo najväčšiu účasť nielen biskupov, ale aj kňazov, rehoľníkov a laikov?“ uviedol Prevost.

Do tohto procesu by mal byť zapojený aj pápežský nuncius, má zrejme v budúcnosti slúžiť ako akýsi miestny pápežov regulátor všeobecného cirkevného hľadania kandidátov na biskupstvo. Prefekt konštatuje, že jednou z najdôležitejších funkcií apoštolských nunciov je účasť na tomto výberovom procese. Vatikánski „veľvyslanci“ zohrávajú kľúčovú úlohu pri výbere kandidátov.

Prichádza však nový prístup. Tento nový prístup orientovaný na „synodálny“ štýl si podľa kardinála vyžaduje, aby nuncius počas pastoračných návštev „dobre poznal ľudí“ a aby nielen „prijímal farárov“ a zúčastňoval sa na obradoch. Po novom bude tiež potrebné „spojiť sa s farskými skupinami“, aby sme si vypočuli ich problémy a zamysleli sa nad spôsobmi, ako posilniť Cirkev.

V tejto súvislosti citoval Svätého Otca, keď pripomenul, že jedinou autoritou biskupov „je slúžiť“ a trval na tom, že je dôležité „zmeniť celú dynamiku a paradigmu štruktúry moci“ so zreteľom na službu, ktorú biskup musí uplatňovať voči všetkým členom svojej diecézy.

Nemal však biskup doteraz slúžiť predovšetkým Bohu a až potom „Božiemu ľudu“? Nemal byť v prvom rade garantom pravovernosti a nekompromisného hlásania Evanjelia?

Nestane sa podobne ako mnohí farári len hračkou v rukách rôznych biskupských laických rád, združení, nátlakových spolčení, ktoré budú presadzovať vyššiu „empatiu“ k „rôznorodosti“ a „pestrosti“?

Pripravme sa, že pokiaľ sa presadí táto zmena celej „paradigmy štruktúry moci“, tak revolúcia začne napredovať raketovým tempom.

BM

Zdroj: Catholic News Agency, titulný ilustračný obrázok, zdroj – youtube.com

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

The post Prefekt Dikastéria pre biskupov chce, aby sa na výbere biskupov podieľal aj „Boží ľud“! Demokratická revolúcia v Cirkvi pokračuje first appeared on .

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492