Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Českú novinárku vyšetrujú pre reportáže o sektách, za jedno hnutie agitovala aj slovenská prokurátorka

9.10.2024 (SITA.sk) – Krajská prokuratúra v Žiline vyšetruje českú reportérku Kristinu Cirokovú z portálu Seznam Správy pre jej reportáže a podcasty o sektách. Informoval o tom denník Sme s odvolaním sa na domovský portál Cirokovej.

Novinárku konkrétne podozrievajú zo zločinu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Podľa Sme vec súvisí s tým, že Ciroková upozornila, že sa na Slovensku skrýva vodca sekty AllatRa, ktorého na Ukrajine vinia z niekoľkých zločinov.

Prokurátorka agitovala za sektu

Ciroková už bola v Prahe aj na výsluchu, ktorého sa zúčastnila aj slovenská prokurátorka Lucia Pavlaninová. Novinárka sa ocitla v pozícii obvinenej, hoci v skutočnosti zatiaľ nie je formálne trestne stíhaná. Táto situácia nastala preto, že Slovensko nedávno zaviedlo v Trestnom poriadku nový inštitút podozrivej osoby. Takéto postavenie však české právo nepozná,“ uviedol denník Sme.

Zároveň tiež informoval, že samotná prokurátorka v minulosti agitovala za inú sektu. „Kolegov nabádala, aby venovali pozornosť učeniu sekty známej ako Tvorivá spoločnosť a pozývala ich na online konferenciu spoločenstva,“ zdôraznil denník.

Novinárka Ciroková sa podľa Sme sektárstvu začala pracovne venovať v marci 2023. Vtedy sa však venovala hnutiam v Česku.

Zásahy ukrajinskej kontrarozviedky

Na Slovensku natáčala len jednu reportáž vlani v decembri. Týkala sa ukrajinského náboženského hnutia AllatRa,“ informoval denník s tým, že ukrajinská kontrarozviedka SBU spolu s tamojšou políciou proti tejto organizácii zasiahli vlani v novembri. Vykonali vtedy 74 domových prehliadok a zavreli 20 jej centier na rôznych miestach krajiny.

Lídra hnutia Igora Michajloviča Danilova a ďalšie štyri osoby podozrievajú zo štyroch trestných činov: vlastizrady, ospravedlňovania a popierania ruskej agresie, výroby a šírenia komunistických a nacistických symbolov vrátane propagácie oboch týchto režimov a vytvorenia a riadenia zločineckej organizácie. Hrozí im 15 rokov väzenia až doživotie,“ dodal denník.

Viac k témam: Novinárka, prokurátorka, Sekta
Zdroj: SITA.sk – Českú novinárku vyšetrujú pre reportáže o sektách, za jedno hnutie agitovala aj slovenská prokurátorka © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492