Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu podal pre kauzu Rozuzlenie trestné oznámenie, chystá aj žalobu

10.10.2024 (SITA.sk) – Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Roman Konečný podal ešte v máji pre kauzu Rozuzlenie trestné oznámenie pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa v prípade príslušných vyšetrovateľov a dozorového prokurátora.

Pre agentúru SITA to uviedol hovorca NBÚ Peter Habara. Doplnil, že v súčasnosti Konečný pripravuje aj podanie žaloby za poškodenie dobrého mena. Šéf NBÚ čelil v kauze Rozuzlenie obvineniu, ktoré neskôr zrušila Generálna prokuratúra SR.

Viacerým zrušili obvinenia

Prokuratúra ešte v marci tohto spolu s obvinením Konečného zrušila v kauze Rozuzlenie aj obvinenie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, a to na základe paragrafu 363 Trestného poriadku. Vo veci rozhodol prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.

Neskôr prokuratúra zrušila obvinenia aj ďalšiemu bývalému šéfovi SIS Michalovi Aláčovi, podnikateľovi Petrovi Koščovi a expolicajtovi Jánovi Kaľavskému. Ešte predtým zbavili obvinenia aj bývalého príslušníka SIS Martina Ciriaka. Dôvodom bolo, že vo veci boli zistené závažné procesné pochybenia.

Mali sabotovať vyšetrovanie

V rámci akcie Rozuzlenie obvinila polícia ešte v lete 2023 viaceré osoby z toho, že boli členmi zločineckej skupiny, ktorá mala sabotovať vyšetrovanie korupčných káuz.

Obvinenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti vzniesli konkrétne teraz už bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Michalovi Aláčovi, jeho predchodcovi Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Petrovi Koščovi, prezývanému „Pán X“, bývalému príslušníkovi NAKA Jánovi Kaľavskému a expríslušníkovi SIS Martinovi Ciriakovi.

Zároveň Národná kriminálna agentúra prípad spojila s ďalšou trestnou vecou, kde je obvinený riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Roman Konečný a takisto bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. Prípad sa týkal údajného neoprávneného zbavovania sa nepohodlných príslušníkov NBÚ.

Viac k témam: kauza Rozuzlenie, Trestné oznámenie, zneužívanie právomoci
Zdroj: SITA.sk – Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu podal pre kauzu Rozuzlenie trestné oznámenie, chystá aj žalobu © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492