Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Rudolf Huliak: Našim cieľom je eliminovať problémové jedince medveďa hnedého

Po skončení zimného obdobia sa naplno prejavil nekontrolovateľný nárast populácie medveďa hnedého na Slovensku. Veľa jedincov pravidelne navštevuje obývané oblasti. Časť z nich sa stala bezpečnostným rizikom pre tamojších obyvateľov. Nielen o tom sme
sa rozprávali s predsedom Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a starostom stredoslovenskej obce Očová Rudolfom Huliakom (SNS).

 

Ktoré veci v oblasti ochrany prírody a eliminácie problémových jedincov medveďa hnedého sa vám podarili presadiť po prijatí Programového vyhlásenia vlády?

Podarilo sa nám sfunkčniť Štátnu ochrany prírody SR výmenou ľudí za lesníkov, poľovníkov a skutočných ochrancov prírody. Popri tom sme zabezpečili, že všetky peniaze tejto štátnej inštitúcie skončia v rukách štátu, vo všetkých jeho akreditovaných inštitúciách a hlavne v ochrane prírody. Zrušili sme praktiky bývalého vedenia envirorezortu. Po novom už Štátna
ochrana prírody SR neinvestuje celý balík miliónov eur do Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia cez ktoré bolo zazmluvnených pár „odborníkov“, ktorí viac ako deväťdesiat percent financií previedli na mimovládny sektor. Dnes všetky peniaze skončia v štáte, v regiónoch a v dotknutých oblastiach. Jednoducho skončia tam, kde sa skutočne ochrana prírody reálne vykonáva. Po druhé sa nám podarilo sfunkčniť zásahové tímy. Dali sme im kompetencie skutočne eliminovať tie jedince medveďa hnedého, ktoré sú synantropné a problematické. Spoločne s KDH momentálne pracujeme na legislatívnom riešení, pretože odmietli podporiť náš návrh ústavného zákona. Kompromis bude spočívať v tom, že urobíme novelu zákona o civilnej ochrane a zavedieme perimeter päťsto metrov okolo intravilánu miest a obcí v problematických oblastiach, kde sa budú môcť problematické jedince eliminovať.

 

Na základe akých kritérií?

Ak sa problémové jedince budú v perimetri päťsto metrov opakovane pohybovať a skúšať atakovať intravilán, budú odstránené z populácie medveďa hnedého. Aká je šanca, že kompromisný návrh s KDH bude mať aj silu ústavného zákona? Urobíme všetko preto, aby sme spoločný návrh zákona dostali na takú úroveň, že ho nebude možné len tak zmeniť. To je jedna vec. No a vec druhá je, že musíme riadne legislatívne ošetriť, aby sme mohli systematicky vykonať výrazný zásah do medvedej populácie.

 

Čo si pod tým predstavujete?

Všetky jedince, ktoré boli povytláčané kmeňovým stavom medveďa hnedého, musia byť odstránené. Našim cieľom je vytvoriť stav, aby sa znížil ich počet na takú úroveň, ktorá nebude ohrozovať Slovensko a zdravie a životy jeho obyvateľov.

 

Aké malo KDH najväčšie výhrady voči pôvodnému koaličnému návrhu ústavného zákona?

Najväčšia výhrada bola morálny charakter chrániaci Ústavu SR. Podľa jeho predstaviteľov takýto zákon nemôže byť súčasťou ústavného práva. Je to absolútna blbosť, pretože ako ústavné, tak aj obyčajné zákony, majú chrániť zdravie, život a majetok občanov Slovenskej republiky a samotný štát. Keď je tu raz štát v ohrození a jeho obyvatelia premnoženou populáciou medveďa hnedého, tak nemôžeme dôjsť k tomu, že si povieme, že ústavné právo nemá z morálneho hľadiska riešiť túto problematiku.

 

A čo je viac ako ľudský život?

Bohužiaľ zo strany KDH sú to len zase bohapusté výhovorky a nič iné.

 

Nedozvedel som sa od vás aká je šanca, že kompromisný návrh zákona s KDH bude mať nakoniec silu ústavného zákona?

Zopakujem ešte raz. Urobíme všetko preto, aby sme tento návrh dostali na takú úroveň, že ho nebude možné len tak zmeniť. Bude to vládny návrh zákona, ktorý sa v parlamente prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní, aby sme neodkladali riešenie tejto otázky. Očakávam aj rôzne pozmeňujúce poslanecké návrhy a rôzne formy obštrukcie z Progresívneho Slovenska.

 

Ako vníma Európska únia snahu súčasnej vlády ohľadom eliminácie premnoženej populácie medveďa hnedého?

Ich to vôbec nezaujíma. Máme na to nástroje a legislatívne možnosti. Predstavitelia Únie jasne povedali ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi, že môžeme bez problémov eliminovať synantropné jedince, ktoré spôsobujú ľudom problémy. Ich viac zaujímajú life projekty, aby ďalej tiekli cez mimovládny sektor.

 

Ako hodnotíte výsledok nedávnych prezidentských volieb na základe ktorých sa Peter Pellegrini stane budúcim slovenským prezidentom?

Veľmi dobre, pretože konečne dôjde k súzvuku prezidentského paláca s vládou. Zároveň tam nebude mať hniezdo Progresívne Slovensko, ktoré spôsobuje rozvrat spoločnosti ako takej. Prezident má byť pre všetkých a nielen pre vytipovanú vrstvu obyvateľov. Nemá tiež robiť deštrukciu a likvidáciu národného hospodárstva a spoločnosti na Slovensku.

 

Veľkú vlnu nenávisti spustil vo svojom prejave porazený prezidentský kandidát Ivan Korčok a časť jeho voličov. Ako vnímate súčasnú polarizáciu, ktorá v histórii v takejto miere nikdy nebola? Pánovi Korčokovi a opozícii sa toto raz vráti. Tú nenávisť, ktorú spôsobili v spoločnosti, ich raz veľmi škaredo dobehne. Podľa čoho ste presvedčený?

Som presvedčený na základe toho čo pre celú spoločnosť ako vláda robíme. Napríklad my z dielne Slovenskej národnej strany sme priniesli zákony, ktoré sú v prospech ľudí. Ja osobne som teraz podal návrh zákona podľa ktorého sa má vrátiť obyvateľom vidieka naspäť sloboda v chovaní domácich zvierat. Po novom už nebudú musieť každý kus nahlasovať na úradoch Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Týmto spôsobom oslobodíme vidiek a prispejeme k domácej potravinovej sebestačnosti a zlacňovaniu potravín. V ďalšom návrhu zákona chcem, aby všetky mimovládne organizácie financované zo zahraničia, boli jasne označené. Po novom budú musieť presne vykazovať na aký účel použili zahraničné finančné prostriedky. Takže my skutočne napĺňame Programové vyhlásenie vlády, s ktorým sme vstupovali do koalície.

 

Otázka na záver. Myslíte si, že sa podarí budúcemu prezidentovi Petrovi Pellegrinimu zjednotiť aspoň časť nahnevanej spoločnosti?

Verte tomu, že ľudia keď zbadajú, že skutočne robíme veci pre nich, čo skutočne aj robíme, tak sa spoločnosť ukľudní a utíši. Momentálne sa nachádzame pred voľbami do európskeho parlamentu. Preto sa stále nachádzame v bohapustej kampani šíriacej nenávisť a rozvrat spoločnosti. Progresívne Slovensko a celá opozícia chce mať čo najviac europoslancov, aby mohli naďalej žalovať na Slovenskú republiku. Tu si treba uvedomiť, že to je slovenský paradox v európskom parlamente. Všetci ostatní zahraniční politici sa čudujú a nikdy nezažili to, aby europoslanci niektorého štátu Únie sabotovali vlastný štát v europarlamente. Žiadni politici v zahraničí nesabotujú vlastný štát iba banda okolo Martina Hojsíka a Michala
Wiezika.

Zhováral sa: Matej Mindár

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492