Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

S Lidlom si pamiatku zosnulých uctíte ľahšie

24.10.2024 (SITA.sk) – Prvý novembrový týždeň vnímame ako obdobie spomienok a úcty k zosnulým. Smútok prepájame s nádejou, že sa na druhej strane majú lepšie. Tieto dni nám ponúkajú priestor na hlboké zamyslenie a prejavenie úcty k tým, ktorí už nie sú medzi nami.

Historička a etnologička Katarína Nádaská nám pripomína význam tohto obdobia slovami: „Dušičky – sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých 1. a 2. novembra je na Slovensku tradične rodinným sviatkom, kde sa na hroboch svojich blízkych stretáva širšia rodina. Je to čas, keď sa rodiny navštevujú a spolu spomínajú na blízkych zosnulých.“

Sviatok spätý s pápežom

Sviatok všetkých svätých, ktorý oslavujeme 1. novembra, je kresťanský sviatok, počas ktorého si s úctou spomíname na všetkých známych i neznámych svätcov. Títo svätci sú považovaní za príkladné osobnosti viery, pričom mnohí z nich boli kanonizovaní cirkvou, teda oficiálne vyhlásení za svätých. Oslavujeme však aj tých, ktorí neboli formálne vyhlásení, ale veríme, že sú v nebi a ich životné skutky sú hodné nasledovania. „Sviatok zaviedol v roku 609 pápež Bonifác IV., keď chrám v Ríme nazývaný Panteón, v ktorom sa uctievali všetky predkresťanské božstvá, zasvätil Panne Márii a Všetkým svätým (dnes sviatok Všetkých verných zosnulých). Išlo najmä o prvých kresťanských mučeníkov, ktorí položili svoj život za kresťanskú vieru. Pôvodne sa sviatok slávil v mesiaci máj, na 1. november ho presunul pápež Gregor III. v prvej polovici 8. storočia. Je to pripomienka ľudí, ktorí za svoje ideály a vieru boli ochotní položiť svoj život. Pre nás je to pripomenutie si, že človek má byť konzistentný vo svojich názoroch a s porozumením a pochopením o nich diskutovať s inými ľuďmi,“ dodala Nádaská.

Od Keltov až po našu kultúry

Pamiatka zosnulých alebo Deň spomienky na zosnulých je sviatok, ktorý pôvodne pochádza z Keltských slávností Samhain, čo po írsky znamená – november. Starí Kelti počas tohto sviatku uctievali duše svojich mŕtvych predkov a verili, že počas magickej noci, ktorá sa tiahla od posledného októbrového dňa na 1. november, sa duše zosnulých vracajú do svojich domovov a snažia sa ovládnuť všetko živé. Dnes sa už tento sviatok oslavuje o deň neskôr, 2. novembra, keď si na cintorínoch spoločne pripomíname a uctievame všetkých, čo nás opustili. Tento sviatok sa kvôli svojim viacerým podobnostiam často spája aj so známym Halloweenom. „Mladí ľudia ho v Dušičkovom čase slávia obyčajne so svojimi rovesníkmi na párty – k pietnej spomienke na cintorínoch nemajú až taký veľký vzťah ako ich rodičia, či starí rodičia,“ poznamenala odborníčka.

Čas Dušičiek aj v Lidli

Súčasťou tejto tradície je aj výzdoba hrobov. „Na vidieku bývajú hroby zdobenejšie než v mestách, pretože ide aj o prestíž – mať čo najkrajšie upravený a vyzdobený hrob,“ vysvetľuje Nádaská. Ďalej poznamenala, že okrem zdobenia sa kladie dôraz aj na upratovanie a pozametanie v okolí. Čo sa týka estetickej úpravy, ľudia zvyknú používať rôzne jesenné kvety či už umelé, alebo aj živé do vázy i v črepníkoch. „Bavíme sa najmä o jesenných chryzantémach, živých vencoch z ihličnanov. A samozrejme, k tomu patrí aj sviečková výzdoba, ktorá umocňuje a podčiarkuje celkový dojem. Dnes je veľký výber, či už jednoduchých sviečok v malých kahancoch, alebo veľkých zdobených lampášikov, do ktorých sa vloží sviečka.“

Vybaviť sa tento rok na očakávané Dušičky môžete aj v Lidli. V ponuke nájdete niekoľko druhov náhrobných kahancov, ktoré sa okrem dizajnu líšia aj časom horenia. Olejová náplň udrží svetielko až 96 hodín. Do menších kahancov budete potrebovať malé čajové sviečky napríklad od privátnej značky LIVARNO home, ktoré máte k dispozícii v 30 alebo 100 kusovom balení.

Všetok spomenutý sortiment s výnimkou čajových sviečok, ktoré nájdete v e-shope Lidl, jedostupný v predajniach Lidl od 24. do 27. októbra.

Informačný servis

Viac k témam: Pamiatka zosnulých, PR
Zdroj: SITA.sk – S Lidlom si pamiatku zosnulých uctíte ľahšie © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492