Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Aký je plat Fica? Spolu s Orbánom sú najlepšie zarábajúci premiéri v Európskej únii

10.10.2024 (SITA.sk) – Predseda slovenskej vlády Robert Fico je podľa maďarskej neziskovej organizácie Átlátszo druhým najlepšie plateným premiérom v Európskej únii po šéfovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi. Treticu najlepšie platených premiérov uzatvára šéf českého kabinetu Petr Fiala. Poukazuje na to v komentári hlavný ekonóm českej banky Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Analýza neziskovej organizácie Átlátszo z júla porovnáva hrubé platy premiérov členských štátov EÚ s výškou priemernej hrubej mzdy v ich krajine. Najlepšie je na tom Orbán, ktorého hrubý plat je 9,5-násobkom maďarskej hrubej priemernej mzdy.

Druhý je v rebríčku Robert Fico so 7,6-násobkom hrubej priemernej mzdy a na treťom mieste je český premiér Petr Fiala so 6,1-násobkom priemernej mzdy v Česku. Na porovnanie plat nemeckého kancelára je 5,9-násobkom priemernej hrubej mzdy a dánska premiérka sa musí uspokojiť s 2,7-násobkom.

Viac k témam: Český premiér, Maďarský premiér, Nezisková organizácia, Platy, predseda vlády SR
Zdroj: SITA.sk – Aký je plat Fica? Spolu s Orbánom sú najlepšie zarábajúci premiéri v Európskej únii © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492