Skip to content
Menu
Doba čítania: 2 min.

Bombic bude zrejme vydaný z Veľkej Británie na Slovensko, extrémista čelí až trom medzinárodným zatykačom

30.9.2024 (SITA.sk) – Daniel Bombic, známy na internete pod prezývkou Danny Kollar, by mohol byť čoskoro vydaný z Veľkej Británie na Slovensko. Ako informoval portál denníka Sme, Bombic na sociálnej sieti oznámil, že jeho opravný prostriedok bol zamietnutý.

Odvolací súd sa neuskutoční

Preto sa podľa jeho slov neuskutoční plánovaný odvolací súd, ktorý mal rozhodnúť o právoplatnosti rozsudku Westminsterského magistrátneho súdu z apríla 2024. Tento súd rozhodol o vydaní Bombica na Slovensko. Bombic predpovedá, že proces jeho vydania sa uskutoční o dva až tri týždne.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pod ktorý Bombicov prípad spadá, denníku Sme uviedol, že stále nemá nové informácie od britských úradov, a preto nemôže potvrdiť ani vyvrátiť, či bude Bombic skutočne čoskoro vydaný na Slovensko. Denník ďalej uviedol, že Bombic čelí trom medzinárodným zatýkacím rozkazom.

Tri zatýkacie rozkazy

Prvý rozkaz bol vydaný v júli 2022 a má súvis s niekoľkými trestnými stíhaniami vrátane obvinení z extrémizmu, kyberšikany a neoprávneného zverejňovania citlivých osobných údajov. Druhý zatykač, vydaný v novembri 2022, sa týka údajného šírenia extrémistického materiálu vo februári 2022.

Bombic mal na Telegrame šíriť odkaz na antisemitskú knihu „Židokracia“, napísanú neonacistom Mariánom Magátom, ktorý je momentálne za knihu súdený. Posledný zatykač, z februára 2023, bol vydaný pre neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi.

Bombic bol britskými úradmi zatknutý v auguste 2022, krátko po vydaní prvého zatykača. Po zaplatení kaucie vo výške približne 17-tisíc eur bol prepustený, ale súd mu obmedzil možnosti cestovania a nočného vychádzania, pričom musel nosiť elektrický monitorovací náramok. Po viacerých odkladoch mal súd rozhodnúť o jeho vydaní v januári 2023, ale konečný verdikt padol až v apríli 2024.

Viac k témam: Extrémizmus, medzinárodný zatýkací rozkaz, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Bombic bude zrejme vydaný z Veľkej Británie na Slovensko, extrémista čelí až trom medzinárodným zatykačom © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492