Skip to content
Menu
Menej ako 1 minútaDoba čítania: min.

Vatikán zverejnil mená členov pracovnej skupiny Synody o synodalite. Záplava heterodoxných liberálov neveští nič dobré

Generálny sekretariát Synody, ktorý vedie generálny tajomník kardinál Mario Grech, oznámil mená členov, ktorí budú súčasťou študijných skupín k témam, ktoré odzneli na prvom zasadnutí (október 2023) XVI. riadneho valného zhromaždenia Synody biskupov, ktoré je však skôr známe pod názvom Synoda o synodalite alebo Svetová synoda a je prezentované a propagované ako ďalší revolučný projekt v Cirkvi.

Ilustračný obrázok, zdroj: picryl.com

Pápež sa tak rozhodol v marci tohto roku riešiť „niektoré teologické a kánonické otázky týkajúce sa konkrétnych foriem služieb v Cirkvi“. Ako vždy pri týchto stretnutiach, niektoré postavy vybrané na dôležité rozhodnutia priťahujú pozornosť, pretože od ich ideového a teologického zamerania sa zrejme bude odvíjať celkový výsledok tzv. synodálneho putovania.

Zoznam mien, ktorý bol publikovaný v utorok nevzbudzuje v zástancoch katolíckej tradície príliš veľké nádeje. Ako príklad uveďme kontroverzného a heterodoxného Maurizia Chiodiho, ktorý otvorene tvrdí, že musíme zvážiť možnosť, že homosexuálne činy môžu byť niekedy morálne dobré. Chiodi bude jedným z členov pracovnej skupiny zaoberajúcej sa „doktrinálnymi kontroverziami“. To má byť zrejme dôkaz toho, že ani vo Vatikáne nechýba zmysel pre absurdný humor: ten kto vyvoláva kontroverzie svojimi heterodoxnými výrokmi má rozhodovať o riešení týchto konroverzií.

Chiodi je tiež, paradoxne, členom Pápežskej akadémie pre život, inštitúcie, ktorá sa v poslednom čase vydala podozrivým smerom a od ktorej sa dištancovali mnohí teológovia obhajujúci katolícku sexuálnu morálku. Chiodi je dôsledným reprezentantom nového trendu. Dokonca vyhlásil, že možno nesúhlasiť s učením Cirkvi o antikoncepcii. Pri mnohých príležitostiach bol tento profesor morálnej teológie na Univerzite v Miláne otvorene za používanie umelých antikoncepčných prostriedkov. V rovnakej skupine ako jej koordinátor bude aj progresívny arcibiskup z Limy Carlos Gustavo Castillo alebo Carlo Casalone, ktorý pripúšťa za určitých okolností asistovanú samovraždu ako menšie zlo. Aj zoznam členov skupín nakoniec začína pripomínať asistovanú samovraždu cirkevnej tradície.

Ponúkame vám zoznam kľúčových skupín, tie menej vplyvné a významné sme vynechali (dve). Najznámejších liberálov (či skôr extrémnych liberálov, aby sme ich odlíšili od ostatných) sme zvýraznili, to však neznamená, že ostatní k liberalizmu nepatria alebo neinklinujú. Je zaujímavé si povšimnúť, že vedenie alebo koordinácia boli väčšinou zverené osvedčeným progresivistom:

1. skupina: Niektoré aspekty vzťahov medzi východnými katolíckymi cirkvami a latinskou cirkvou (Všimnime si, že sa tu nepíše o latinskej, čiže katolíckej Cirkvi s veľkým „C“ ako jedinej pravej, ale tak, akoby bola jednou z partikulárnych „cirkví“ nejakej abstraktnej svetovej Cirkvi; pozn. red.)

1. Prof. Péter SZABÓ, profesor kánonického práva na Postgraduálnom inštitúte kánonického práva v Budapešti, konzultant Dikastéria pre východné cirkvi, koordinátor(Zostavovateľ štúdie Primát a synodalita, ktorá sa zaoberá ekumenickým a synodálnym prehĺbením pápežského primátu)
2. Claudio GUGEROTTI, kardinál prefekt Dikastéria pre východné cirkvi
3. Laurent ULRICH, parížsky arcibiskup a ordinár pre východných veriacich sídliaci vo Francúzsku, ktorým chýba hierarchia vlastnej cirkvi sui iuris(obhajca zmeny sexuálnej morálky v Katechizme)
4. Cyril VASIĽ SJ, košický arcibiskup pre katolíkov byzantského obradu
5. Boghos Levon ZEKIYAN, arcibiskup Istanbulu pre Arménov
6. Borys GUDZIAK, filadelfský arcibiskup Ukrajincov (USA)
7. Michel JALAKH, OAM, sekretár Dikastéria pre východné cirkvi
8. Joseph SRAMPICKAL, biskup Eparchie Veľkej Británie zo Sýrsko-Malabarsej cirkvi
9. Flaviano Rami AL-KABALAN, apoštolský vizitátor pre sýrsko-katolíckych veriacich žijúcich v Európe a prokurátor Sýrsko-katolíckej cirkvi v Ríme
10. Biskup Filippo CIAMPANELLI, podsekretár Dikastéria pre východné cirkvi
11. Mons. John D. FARIS, biskup Maronitskej cirkvi
12. Rev. Daniel GALADZA, funkcionár Dikastéria pre východné cirkvi
13. p. Daoud Boutros TAYEH, generálny tajomník Pastoračnej rady Maronitskej eparchie Jounieh

2. skupina: Počúvajte krik chudobných

1. Dr. Sandie CORNISHOVÁ, profesorka sociálnej náuky cirkvi na Austrálskej katolíckej univerzite v Severnom Sydney, členka Dikastéria pre podporu integrálneho ľudského rozvoja, koordinátorka(inovátorka katolíckeho sociálneho učenia, propagátorka synodality a encykliky Laudato si’)
2. Michael CZERNY, SI, kardinál, prefekt Dikastéria pre podporu integrálneho ľudského rozvoja (tajomník Amazonskej synody, obhajca inkulturácie v Cikrvi a multikulturalizmu v politike)
3. Francesco MAZZITELLI, FDP, vedúci úradu Dikastéria pre charitatívne služby
4. Maria CIMPERMANOVÁ, RSCJ, profesorka teologickej etiky a zasväteného života na Katolíckej teologickej univerzite v Chicagu (feministka, spolupracuje s P. Jamesom Martinom SJ)
5. Dr. Joseph GUNN, výkonný riaditeľ Oblátskeho centra – Hlas za spravodlivosť na Saint Paul University of Ottawa
6. Dr. Mauricio LÓPEZ OROPEZA, viceprezident Amazonskej cirkevnej konferencie (k tejto funkcii už niet čo dodávať)
7. Dr. Leocadie LUSHOMBO, profesorka Etickej teológie na Berkeley Jesuit School of Theology (feminizmus, inkulturácia, svetové bratstvo)
8. Prof. Agnes BRAZALOVÁ, profesorka teológie na De La Salle University v Manile (feministka + teológia migrácie)

4. skupina: Revízia (!) Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis (Dar povolania ku kňazstvu) v misionárskej synodálnej perspektíve (čiže ide o pokus zmeniť nastavenia pravidiel pre kňazské povolanie, pozn. red.)

1. José COBO CANO, arcibiskup Madridu, koordinátor
2. Jean-Claude HOLLERICH, SJ, kardinál, luxemburský arcibiskup, generálny spravodajca XVI. riadneho valného zhromaždenia Biskupskej synody (Obhajca LGBT, svätenia žien, zmien v Katechizme)
3. Lazarus HEUNG-SIK, kardinál, prefekt Dikastéria pre klérus (bojovník proti klerikalizmu, tradicionalizmu, pravidlám v seminároch, autor duchaplného výroku: „Lepšie byť nedokonalým v spoločenstve, ako byť dokonalý v nejednote“)
4. Eamonn MCLAUGHLIN, zástupca podsekretára Dikastéria pre klérus pre úrad formácie
5. Mario ANTONELLI, rektor Pápežského lombardského seminára v Ríme (obhajca väčšieho vplyvu žien vo vedení Cirkvi)
6. Hubertus BLAUMEISER, riaditeľ časopisu Ekklesía a člen Centra pre štúdie Hnutia Fokoláre, konzultant Dikastéria pre duchovenstvo (niet čo dodať…)
7. Andrew RECEPCION, duchovný riaditeľ Pápežského filipínskeho kolégia v Ríme (environmentalista v štýle Laudato si’ + ekumenizmus a migrácia)
8. Guy BOGNON, PSS, generálny sekretár Pápežskej misijnej spoločnosti svätého Petra apoštola
9. Dr. María Lia ZERVINO, Združenie zasvätených panien služobníc, členka Rady Hnutia Laudato si’, konzultantka Dikastéria pre biskupov a Dikastéria pre medzináboženský dialóg (feministka, propagátorka Amoris laetitia, Fratelli tutti a Laudato si’)

5. skupina: Niektoré teologické a kánonické otázky týkajúce sa konkrétnych foriem služby

Hĺbkovým štúdiom predmetnej problematiky – najmä otázky nevyhnutnej účasti žien na živote a vedení Cirkvi – bolo zverené Dikastériu pre náuku viery, pod koordináciou sekretára doktrinálnej sekcie, Mons. Armando MATTEA a v dialógu s Generálnym sekretariátom synody. Dikastérium začalo svoje štúdium podľa postupov stanovených v jeho vlastnom poriadku s cieľom vydať konkrétny dokument spoločne s generálnym sekretariátom synody. O tomto dokumente sme písali tu:

https://christianitas.sk/vatikan-ma-novy-pracovny-dokument-pre-oktobrovu-synodu-a-ohlasil-dokument-o-zenach-v-cirkvi-pozaduju-sa-zmeny/

6. skupina: Prehľad dokumentov, ktoré upravujú vzťahy medzi biskupmi, zasväteným životom, cirkevnými zbormi, zo synodálnej a misijnej perspektívy

1. Joseph William TOBIN, CSR, kardinál, arcibiskup z Newarku, koordinátor (obhajca LGBT a ich vítač na LGBT púti do jeho katedrály, obhajca žien-kardinálok, obhajca nekontrolovanej migrácie, kritik sexuálnej náuky obsiahnutej v Katechizme)
2. Luis Antonio G. TAGLE, kardinál, pro-prefekt Dikastéria pre evanjelizáciu – Sekcia pre prvú evanjelizáciu a nové partikulárne cirkvi (propaguje nový jazyk Cirkvi pre homosexuálov a rozvedených, viedol na Filipínach kampaň proti globálnemu otepľovaniu, obhajca prijímania pre znovu zosobášených)
3. João BRAZ DE AVIZ, kardinál, prefekt Dikastéria pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života
4. Kevin Joseph FARRELL (???), kardinál, prefekt Dikastéria pre laikov, rodinu a život (vystupuje konzervatívne, ale mal podozrivé spojenie s odsúdeným kardinálom McCarrickom, zdieľal s ním a dvoma sekretármi spoločný štvorizbový byt)
5. Robert Francis PREVOST, OSA, kardinál, prefekt Dikastéria pre biskupov
6. Simona BRAMBILLAOVÁ, MC, sekretárka Dikastéria pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života
7. Luis MARÍN DE SAN MARTÍN, biskup, OSA, podsekretár Generálneho sekretariátu Synody
8. Dr. Linda GHISONIOVÁ, podsekretárka Dikastéria pre laikov, rodinu a život

7. skupina: Niektoré aspekty postavy a služby biskupa (najmä: kritériá výberu kandidátov na biskupstvo, jurisdikčná funkcia biskupa, povaha a vývoj návštev ad limina Apostolorum) v misionárskej synodálnej perspektíve

1. Felix GENN, biskup z Münsteru, člen Dikastéria pre biskupov, koordinátor (podporovateľ LGBT a zmien v katolíckom učení o sexuálnej morálke)
2. Luis G. TAGLE, kardinál, pro-prefekt Dikastéria pre evanjelizáciu (Sekcia pre prvú evanjelizáciu a nové partikulárne cirkvi) – viď vyššie;
3. Jean-Claude HOLLERICH, SJ, kardinál, luxemburský arcibiskup, generálny spravodajca XVI. riadneho valného zhromaždenia Biskupskej synody – viď vyššie;
4. Leonardo Ulrich STEINER, OFM, kardinál, arcibiskup z Manaus v Brazílii, podpredseda Cirkevnej konferencie Amazónie (podporovateľ LGBT, viri probati a obhajca Nemeckej synodálnej cesty)
5. Mario GRECH, kardinál, generálny tajomník Generálneho sekretariátu synody (podporovateľ LGBT, svätenia žien a ďalších liberálnych ideí)
6. Robert Francis PREVOST, OSA, kardinál, prefekt Dikastéria pre biskupov
7. Claudio GUGEROTTI, kardinál, prefekt Dikastéria pre východné cirkvi
8. Samuele SANGALLI, podsekretár Dikastéria pre evanjelizáciu – Sekcia pre prvú evanjelizáciu a nové partikulárne cirkvi (obhajca medzináboženského dialógu a globálneho riadenia)
9. Giacomo COSTA, SJ, predseda Kultúrnej nadácie San Fedele v Miláne, osobitný sekretár XVI. riadneho valného zhromaždenia Synody biskupov (obhajca LGBT, znovu zosobášených atď., autor hesla: „Radikálne začlenenie – nikto nie je vylúčený!“)
10. Hermenegilda MAKOROVÁ, CP, bývalá generálna tajomníčka Biskupskej konferencie Južnej Afriky
11. Dr. Karlijn DEMASUREOVÁ, riaditeľka Centra pre ochranu neplnoletých a zraniteľných osôb na Saint Paul University of Ottawa
12. Dr. María Lia ZERVINOVÁ, Združenie služobníkov, členka Rady Hnutia Laudato si’, konzultantka Dikastéria pre biskupov a Dikastéria pre medzináboženský dialóg – viď vyššie

8. skupina: Úloha pápežských predstaviteľov v misijnej synodálnej perspektíve

1. Oswald GRACIAS, arcibiskup z Bombaja, koordinátor (podporoval vyučovanie jógy na katolíckych školách, čo podľa neho umožňuje „lepšie komunikovať s Bohom“, pripúšťa manželstvá duchovných)
2. Mario GRECH, kardinál, generálny tajomník Generálneho sekretariátu – viď vyššie
3. Antonio FILIPAZZI, apoštolský nuncius v Poľsku
4. Salvatore PENNACCHIO, kardinál, predseda Pápežskej cirkevnej akadémie
5. Luciano RUSSO, sekretár pre pápežské zastúpenia (Štátny sekretariát)
6. Joseph MURPHY biskup, námestník Sekcie pre diplomatický personál Svätej stolice (Štátny sekretariát)
7. Angelo TOGNONI, zo služobníkov Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, úradník Sekcie pre diplomatický personál Svätej stolice (Štátny sekretariát)
8. Myriam WIJLENSOVÁ, profesorka kánonického práva na Univerzite v Erfurte, konzultantka Generálneho sekretariátu synody (zástankyňa totálnej transformácie Cirkvi: zdola nahor, synodálnej cesty a začlenenia žien do vedenia Cirkvi)

9. skupina: Teologické kritériá a synodálne metodológie pre spoločné rozlišovanie kontroverzných doktrinálnych, pastoračných a etických otázok

1. Carlos Gustavo CASTILLO MATTASOGLIO, arcibiskup z Limy (zástanca obmedzenia kňazskej služby a prevedenia jej častí na laikov, aktívny presadzovateľ synodálnosti obvinený agentúrou CNA z rozporov s kánonickým právom)
2. Filippo IANNONE, O. Carm., predseda Dikastéria pre legislatívne texty
3. Piero CODA, profesor dogmatickej teológie na Sophia University Institute of Loppiano, založenej Chiarou Lubichovou z Fokoláre, generálny tajomník Medzinárodnej teologickej komisie (aktívny v medzináboženskom dialógu, ekumenizme, obhajca tzv. radikálnej inklúzie a prijímania v Cirkvi)
4. Maurizio CHIODI, profesor morálnej teológie na Pápežskom teologickom inštitúte Jána Pavola II. v Ríme – viď vyššie
5. Carlo CASALONE, SJ, profesor morálnej teológie na Pápežskej Gregoriánskej univerzite v Ríme a koordinátor vedeckej sekcie Pápežskej akadémie pre život (obhajca zhovievavého prístupu k asistovanej samovražde!, považuje ju v určitých prípadoch za „menšie zlo“)
6. Josée NGALULAOVÁ, RSA, profesorka dogmatickej teológie na Katolíckej univerzite v Kongu v Kinshase, členka Medzinárodnej teologickej komisie (vo svojej teologickej antropológii sa zaoberá dopadmi Božej identity, ktorá nie je ani mužská, ani ženská, na ľudskú bytosť stvorenú na Jeho obraz a na jej sexualitu!)
7. Prof. Stella MORRAOVÁ, profesorka fundamentálnej teológie na Pápežskej Gregoriánskej univerzite v Ríme a konzultantka Dikastéria pre náuku viery (angažuje sa v presadzovaní žien v Cirkvi a integrálnej ekológii; podľa nej „oficiálna teológia riskuje, že bude prekážkou pre pochopenie skúsenosti viery“)

10. skupina: Prijímanie plodov ekumenickej cesty v cirkevnej praxi

1. Paul ROUHANA OLM, pomocný biskup pre Sarbu z eparchie Joubbé, Sarba a Jounieh, koordinátor
2. Nathalie BECQUARTOVÁ, Xavière, podsekretárka Generálneho sekretariátu synody (idol katolíckych feministiek, prvá žena s hlasovacím právom biskupa, synodálny proces prirovnala k ceste do Emauz, usiluje o „radikálne začlenenie všetkej rozmanitosti Božieho ľudu, vrátane tých, ktorí sa už cítia na okraji“)
3. Juan USMA GÓMEZ, biskup, vedúci kancelárie Dikastéria na podporu jednoty kresťanov (pracuje na vzťahoch medzi charizmatickými turíčnymi protestantmi a katolíkmi, ekumenizmus označil za „akt viery“)
4. Anthony T. CURRER, úradník Dikastéria na podporu jednoty kresťanov (anglikánmi označovaný ako „náš človek vo Vatikáne“)
5. Hacynthe DESTIVELLE, OP, predstaviteľ Dikastéria na podporu jednoty kresťanov
6. Lawrence IWUAMADI, dekan Ekumenického inštitútu Bossey vo Švajčiarsku (propagátor medzináboženského dialógu)
7. Jorge Alejandro SCAMPINI, OP, profesor ekumenickej teológie na Pápežskej katolíckej univerzite v Argentíne v Buenos Aires (Cirkev musí podľa neho prejsť konverziou, čiže – obrátiť sa!)
8. Astrid KAPTIJNOVÁ, profesorka kánonického práva na Univerzite vo Fribourgu, konzultantka Dikastéria pre východné cirkvi (obhajkyňa LGBT párov a ich začlenenia do Cirkvi, ako aj manželstva pre všetkých, presadzuje zvýšenú úlohu žien)
9. Prof. Teresa Francesca ROSSIOVÁ, profesorka ekumenickej teológie na Pápežskej univerzite svätého Tomáša Akvinského (Angelicum) v Ríme (podporuje medzináboženský dialóg a ekumenizmus)

BM

Zdroj: Catholic News Agency, InfoVaticana, Katholisch.de, titulný ilustračný obrázok, zdroj – picryl.com

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

The post Vatikán zverejnil mená členov pracovnej skupiny Synody o synodalite. Záplava heterodoxných liberálov neveští nič dobré first appeared on .

Podporte nás

OZ Televízia Veci Verejné

IBAN: SK76 7500 0000 0040 3272 1492